Verplichte gedragscode tegen ongewenst gedrag?

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

Om verder te bouwen aan een sociaal veilige werkomgeving voor werknemers is er een wetsvoorstel ingediend om werkgevers met tien of meer werknemers te verplichten om een gedragscode ongewenst gedrag in te voeren. Ongewenst gedrag is een brede term waaronder onder andere discriminatie, agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag vallen. Hoewel de wet nog moet worden goedgekeurd, zetten wij alvast de belangrijkste punten ervan op een rijtje.

Gevolgen van ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag kan grote nadelige effecten hebben op werknemers en de organisatie. Zo kan het zowel lichamelijke als mentale gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij werknemers die hier slachtoffer van zijn geworden. Dit kan weer leiden tot lagere productiviteit, ziekteverzuim en conflicten op de werkvloer, wat hoge kosten voor werkgevers tot gevolg heeft. Denk daarbij aan kosten voor (juridisch) advies, verzuimkosten en personeelsvervanging, maar ook aan een exit-regeling van de werknemer die zich aan ongewenst gedrag schuldig heeft gemaakt.  

Het wetsvoorstel

Werkgevers zijn op grond van de Arbowet al verplicht om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen en te beperken, maar zijn vrij om daarvoor zelf beleid op te stellen. Zij kunnen werknemers bijvoorbeeld voorlichting te geven over ongewenst gedrag of een vertrouwenspersoon aanstellen. Het wetsvoorstel stelt het verplicht om een gedragscode in te voeren. Het invoeren van een gedragscode én het regelmatig onder de aandacht brengen ervan heeft een preventieve werking. Het zorgt namelijk voor duidelijkheid over wat gewenst en ongewenst gedrag is op de werkvloer. Deze duidelijke normen helpen werkgevers daarnaast consequent op te treden tegen ongewenst gedrag.

De inhoud van de gedragscode

De gedragscode moet in ieder geval het volgende bevatten:

  • Een duidelijke en begrijpelijke omschrijving van de term ongewenst gedrag met voorbeelden van ongewenste gedragingen;
  • Contactgegevens van de persoon bij wie werknemers terecht kunnen met meldingen over ongewenst gedrag (dit kan bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of leidinggevende zijn);
  • De maatregelen en sancties die volgen op overtreding van de regels uit de gedragscode;
  • Contactgegevens van de persoon bij wie werknemers terecht kunnen met vragen of opmerkingen over de gedragscode.

Daarnaast is van belang dat werknemers de gedragscode kunnen raadplegen. De code moet  dus bekend zijn bij werknemers en beschikbaar zijn om deze in te zien.  

Tips aan werkgevers

Hoewel het op dit moment (nog) niet verplicht is om een gedragscode op te stellen, en onzeker is of deze verplichting in de toekomst van kracht zal worden, is het toch verstandig om een dergelijke code op te stellen.  Dit draagt niet alleen bij aan een veilige werkomgeving voor werknemers, maar helpt ook om de hoge kosten die ongewenst gedrag met zich mee kan brengen, te voorkomen. Een gedragscode biedt duidelijkheid over wat gewenst en ongewenst gedrag is en helpt bij een efficiënte aanpak van incidenten. Bovendien ben je als werkgever goed voorbereid als wet in werking treedt.  

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een gedragscode? Of heb je een andere vraag over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten Ali Arslan, Lot Hirdes, Hazal Cengiz of Tessa Raateland.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Tessa Raateland
 
helpt je graag verder.