Verrekening van vakantie-uren
Wanneer een dienstverband tussen een werkgever en een werknemer eindigt, is de werkgever bij het einde van het dienstverband bevoegd om vorderingen op de werknemer te verrekenen met het nog uit te betalen loon. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in het geval dat een werknemer te veel vakantiedagen heeft opgenomen. De werkgever kan dan dit bedrag in mindering brengen op de laatste loonbetaling van het dienstverband. In deze blog wordt het relevante onderdeel uit de uitspraak van de rechtbank toegelicht, waarin de bevoegdheid van de werkgever tot verrekening van vakantie-uren bevestigd.
Wat was er aan de hand?
Werknemer was tot 1 september 2022 als docent in dienst bij werkgever, een Scholengemeenschap voor het Voortgezet Onderwijs. Bij het opnemen van haar vakantie-uren is werknemer gehouden aan de voorgeschreven vakantieperioden die gelden voor docenten. Nadat werknemer in de maand augustus vakantie heeft opgenomen, is het dienstverband per 1 september 2022 beëindigd. Meer relevante feiten voor de uitspraak van de kantonrechter zijn:
- Een schooljaar loopt van 1 augustus tot 31 juli van het daaropvolgende kalenderjaar.
- Aangezien het dienstverband van werknemer per 1 september eindigt, is volgens de toepasselijke CAO de regeling voor het berekenen van vakantiedagen van docenten die slechts een gedeelte van het schooljaar in dienst zijn van toepassing.
- Aan de hand van deze berekening heeft de werkgever vastgesteld dat de werknemer 14,25 uur (€ 3.765,11 bruto) te veel aan vakantiedagen heeft opgenomen voor het schooljaar 2022/2023.
- Werkgever brengt daarom een bedrag van € 3.765,11 in mindering op de laatste loonbetaling van het dienstverband van de werknemer.
- Werknemer is hier niet mee eens en start een procedure bij de rechtbank.
Het oordeel van de kantonrechter
De werknemer stelt dat de verrekening van de te veel opgenomen vakantie-uren in strijd is met het goed werkgeverschap en/of de eisen van redelijkheid en billijkheid. Dit standpunt is volgens de kantonrechter onjuist. De schoolvakanties zijn door middel van een ministeriële regeling vastgesteld, waardoor zowel de werknemer als de werkgever verbonden zijn aan deze perioden, zoals de zomervakantie.
- Van de werkgever kan niet worden verlangd dat zij de werknemer in de maand augustus, tijdens de zomervakantie, in de gelegenheid zou stellen haar werkzaamheden te verrichten. Er wordt in deze periode simpelweg geen les gegeven, wat het uitvoeren van de werkzaamheden niet mogelijk maakt.
- Werkgever heeft de werknemer bij de opzegging van het dienstverband, tegen een andere datum dan het reguliere einde van het schooljaar, ook gewezen op het feit dat de te veel opgenomen vakantiedagen nog zouden worden verrekend.
- Werkgever handelt volgens de kantonrechter daarom niet in strijd met het goed werkgeverschap en/of de eisen van de redelijkheid en billijkheid.
- Het verzoek van werknemer wordt door de kantonrechter afgewezen.
Een werkgever kan dus te veel opgenomen vakantie- en/of verlofuren aan het einde van het dienstverband met haar werknemer in mindering brengen op de laatste loonbetaling van het dienstverband van deze werknemer. Mocht je hier nog verdere vragen over hebben, dan helpen Lot Hirdes, Ali Arslan en Bowien Ravesteijn je graag.