Sanering van schulden aan belastingdienst en UWV

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

Veel ondernemers verkeren momenteel in zwaar weer door hoge schulden na de coronacrisis. De ondernemers hebben grootschalig gebruik gemaakt van de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis, waaronder de NOW-subsidie, welke in veel gevallen terugbetaald moeten worden. Ondanks dat ondernemers gebruik kunnen maken van het bijzonder uitstel van betaling van de belastingdienst, zien we dat er bij veel ondernemers simpelweg geen ruimte is om de opgebouwde schulden terug te betalen en tegelijkertijd de lopende verplichtingen te voldoen. Als er niet wordt ingegrepen, dan is een faillissement onvermijdelijk en kwestie van tijd.

Er zijn twee manieren om de schulden te saneren: (1) een onderhands akkoord met de schuldeisers, oftewel zonder dat er een rechter aan te pas komt en (2) een akkoord welke door de rechter moet worden goedgekeurd.

(1) Onderhands akkoord met de schuldeisers

Een onderhands akkoord is een akkoord met de schuldeisers, welk niet hoeft te worden goedgekeurd door de rechter. Wij bereiden dan een voorstel voor aan de schuldeisers op basis waarvan wij met de schuldeisers onderhandelen om een akkoord te bereiken over de sanering van de schuld. In feite wordt dan tegen betaling van een bedrag (een percentage van de schuld) de schuld afgekocht. Dit akkoord is dan ook niets anders dan een overeenkomst tussen de ondernemer en zijn schuldeisers.

De belastingdienst en het UWV hebben bekendgemaakt dat zij onder voorwaarden akkoord zullen gaan met een onderhands akkoord. In de afgelopen periode hebben wij meerdere voorstellen gedaan aan de belastingdienst en het UWV en hebben daarom veelvuldig contact met beide instanties. Wij weten onder welke voorwaarden de belastingdienst en het UWV akkoord gaan met het voorstel en zorgen ervoor dat het voorstel van de ondernemer voldoet aan alle voorwaarden en beleidsregels.

(2) Akkoord met goedkeuring van de rechter

Als blijkt dat een onderhands akkoord niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld de schuldeisers niet meewerken of het voorstel niet voldoende is volgens de schuldeisers, dan kunnen wij altijd nog kijken of een akkoord met goedkeuring van de rechter mogelijk is.

Wat betekent nou een ‘akkoord met goedkeuring van de rechter’? In 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden en de WHOA maakt het mogelijk dat een aan de schuldeisers aangeboden akkoord door de rechtbank wordt opgelegd aan de schuldeisers die tegen het akkoord hebben ingestemd. Dat betekent in feite dat de rechtbank een aan de schuldeisers aangeboden akkoord goedkeurt, waardoor de schuldeisers die tegen het akkoord hebben gestemd ook daaraan gebonden zijn.

Vaak denkt men dat de WHOA per definitie een openbare aangelegenheid is, waardoor de schuldeisers snel zullen vernemen dat de ondernemer in zwaar weer verkeert. Die benadering is niet helemaal juist. Wij begrijpen dat publiciteit over de WHOA schadelijk kan zijn, met name als slechts aan een beperkte groep schuldeisers een akkoord wordt aangeboden. Om die reden kiezen wij onder omstandigheden voor een besloten procedure binnen de WHOA. Bij een besloten procedure wordt niet bekend gemaakt dat de ondernemer bezig is om een akkoord voor te bereiden. Bij deze procedure worden alle verzoeken aan de rechter achter gesloten deuren behandeld en wordt er niets gepubliceerd.

Al met al is er dus veel mogelijk om de schulden te saneren. Wij begeleiden de ondernemer daar graag in op een effectieve en kostenefficiënte manier. De ondernemer kan zich dan weer volledig focussen op zijn onderneming, want dat is immers wat een ondernemer graag doet en waarin hij goed is.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met collega Ali Arslan, Jelle Damstra, Hasan Kaya of Linzy Sieljes.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Hasan Kaya
 
helpt je graag verder.