Het onderhands (dwang)akkoord binnen de WHOA

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

In een eerder artikel is besproken dat een liquidatieakkoord met de schuldeisers van de onderneming de oplossing kan bieden in de situatie dat de onderneming zodanig hoge schulden heeft, waardoor de onderneming niet aan haar (financiële) verplichtingen kan voldoen. In dat artikel zijn wij nader ingegaan op de mogelijkheid van het sluiten van een buitengerechtelijk liquidatieakkoord met het doel om de onderneming te beëindigen en af te wikkelen.

In dit artikel bespreken wij een andere variant van een liquidatieakkoord, namelijk het onderhands (dwang)akkoord met de schuldeisers van de onderneming binnen een WHOA-procedure. Het grote voordeel van een WHOA-liquidatieakkoord ten opzichte van een “gewoon” buitengerechtelijk akkoord is dat de rechter onder omstandigheden schuldeisers die in eerste instantie niet instemmen met het liquidatieakkoord kan dwingen om toch in te stemmen met het liquidatieakkoord. Het WHOA-liquidatieakkoord wordt daarom ook wel een dwangakkoord genoemd.

Onderhands (dwang)akkoord binnen de WHOA

De WHOA-procedure is een procedure waarbij er een akkoord wordt opgemaakt door de ondernemer om de schulden van de onderneming af te kopen. Deze WHOA-procedure kan zowel worden gebruikt in de situatie dat je de onderneming wil doorzetten, als in de situatie waarin je de onderneming graag wil beëindigen. In dit onderdeel gaat het om het beëindigen van de onderneming. Bij een WHOA-liquidatieakkoord worden dan alle bezittingen van de onderneming verkocht. De opbrengst van alle verkochte bezittingen wordt gebruikt om de schuldeisers een voorstel te doen. Daaruit volgt dat het wel nodig is dat de onderneming enige waarde bezit die te gelde kan worden gemaakt, anders zijn er geen middelen om aan de schuldeisers een voorstel te doen en tot een WHOA-liquidatieakkoord tot stand te brengen.

Het voorstel die de schuldeisers krijgen en de wijze waarop de schuldeisers volgens dat voorstel worden betaald, is opgenomen in het akkoord. Bij het opstellen van het WHOA-liquidatieakkoord zijn er regels opgenomen in de wet die strikt gevolgd moeten worden. Zo moet er bij het opstellen van het WHOA-liquidatieakkoord rekening worden gehouden met de wettelijke volgorde van het uitbetalen van verschillende schuldeisers. Bij het opstellen van het WHOA-liquidatieakkoord worden de schuldeisers daarom onderverdeeld in verschillende groepen, gebaseerd op hun juridische positie ten opzichte van de onderneming. Deze verschillende groepen van schuldeisers worden klassen genoemd. Hieronder is een voorbeeld opgenomen voor de klassenverdeling:

  • Klasse I: De bank met een pand-/hypotheekrecht;
  • Klasse II: Belastingdienst voor de belastingschulden;
  • Klasse III: Handelscrediteuren zonder een voorrecht;
  • Klasse IV: UWV voor de NOW-schulden.

Nadat het WHOA-liquidatieakkoord is opgemaakt legt de ondernemer het akkoord voor aan de schuldeisers in verschillende klassen, zodat die schuldeisers over het akkoord kunnen stemmen. Een klasse van schuldeisers heeft met het akkoord ingestemd als binnen de klasse een groep van schuldeisers die samen ten minste twee derden van het totale bedrag aan vorderingen uit die klasse vertegenwoordigen instemmen.

De rechter kan het akkoord vervolgens goedkeuren (zogenoemde homologatie), waardoor het akkoord ook wordt opgelegd aan de niet instemmende klassen en schuldeisers. Eén van de voorwaarden voordat eht akkoord door de rechter wordt goedgekeurd is dat de schuldeisers met het akkoord  beter af zijn dan in de situatie van het faillissement van de onderneming.

Een WHOA-liquidatieakkoord heeft voordelen en nadelen.

Voordelen:
  • Er is geen curator vereist: dit scheelt kosten en de ondernemer blijft zelf bevoegd om over de onderneming te beslissen.
  • Wanneer een klasse van schuldeisers met het akkoord heeft ingestemd, dan kan de rechter het akkoord onder dwang ook opleggen aan de andere klassen van schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd.
  • De schuldeisers ontvangen meer in vergelijking met een faillissementsprocedure.
Nadelen:
  • Bij de homologatie van een akkoord ben je uiteindelijk wel de kosten voor de procedure bij de rechtbank (€ 6.617,--) verschuldigd (griffierecht).
  • Je bent gebonden aan de wettelijke regels die gelden bij een WHOA-procedure.
  • Een WHOA-procedure geldt niet voor de vorderingen van werknemers of pensioenverplichtingen.
  • Als je wilt dat de rechter het akkoord goedkeurt (homologatie), heb je een advocaat nodig.

Wanneer je als ondernemer besluit om de onderneming te stoppen maar de onderneming heeft nog schulden, dan kan het een oplossing zijn om een WHOA-liquidatieakkoord voor te stellen aan de schuldeisers. Wanneer je je aan de regels van de WHOA-procedure houdt, kan de rechter het akkoord dat aan de schuldeisers is aangeboden goedkeuren (homologatie) en onder dwang opleggen aan de niet instemmende klassen van schuldeisers. Of het WHOA-liquidatieakkoord mogelijk is en hoe dit moet worden vormgegeven, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Onze advocaten Ali Arslan, Jelle Damstra, Hasan Kaya, Linzy Sieljes en Bowien Ravesteijn adviseren je graag over de mogelijkheden.

Lees ook ons eerdere artikel over het buitengerechtelijk akkoord.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Bowien Ravesteijn
 
helpt je graag verder.