Loon stopzetten of opschorten bij ziekte

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

In onze praktijk krijgen wij regelmatig de vraag voorgelegd welke maatregelen een werkgever kan nemen als de werknemer zich niet houdt aan de regels met betrekking tot ziekte.

Als de werknemer tijdens het re-integratietraject onvoldoende meewerkt, dan kun je het loon van de werknemer opschorten of stopzetten. De maatregelen zijn bedoeld om de werknemer te motiveren alsnog de regels na te leven en mee te werken aan het re-integratietraject. Er is echter wel een verschil tussen beide maatregelen.


Wanneer mag je het loon opschorten?

Je kan het loon opschorten voor de periode dat de werknemer zich niet houdt aan controlevoorschriften. Controlevoorschriften zijn voorschriften die betrekking hebben op het verstrekken van inlichtingen. Denk bijvoorbeeld aan het voorschrift tot het doen van een ziekmelding, het voorschrift dat de werknemer zich moet laten controleren door de bedrijfsarts of het voorschrift tot het verstrekken van informatie over de verblijfplaats. Deze voorschriften moeten schriftelijk zijn vastgelegd en redelijk zijn. Zorg dus voor een ziekteverzuimbeleid.

Zodra de werknemer zijn verplichtingen weer nakomt, moet het loon met terugwerkende kracht alsnog worden uitbetaald.

Wanneer mag je het loon stopzetten?

In de onderstaande gevallen kan je het loon stopzetten:

-       De arbeidsongeschiktheid heeft de werknemer opzettelijk veroorzaakt;

-       De werknemer belemmert of vertraagt zijn eigen genezing;

-       De werknemer weigert passende arbeid te verrichten, terwijl het werk redelijk is en de werknemer in staat wordt geacht dit werk te verrichten;

-       Er wordt niet meegewerkt aan instructies van de werkgever of de bedrijfsarts met betrekking tot de re-integratie;

-       De werknemer werkt niet mee aan het vaststellen en uitvoeren van het plan van aanpak;

-       De werknemer dient zonder goede reden een WIA-aanvraag te laat in.

Werkt de werknemer na de loonstop weer mee, dan hoeft het loon niet met terugwerkende kracht alsnog te worden uitbetaald. De werknemer is zijn loon dus echt kwijt. Dit is een belangrijk verschil met loonopschorting.  

Let op: eerst waarschuwen

Voordat je een loonstop of loonopschorting mag opleggen, moet je de werknemer eerst waarschuwen. Het is verstandig om dit schriftelijk te doen. Geef daarbij aan wat je precies van de werknemer verwacht, per wanneer aan die verwachting moet worden voldaan en welke sanctie wordt opgelegd als de werknemer hier niet aan voldoet.

Let op: haal ze niet door elkaar

In de waarschuwingsbrief moet je verwijzen naar de juiste sanctie. Als je de werknemer wilt waarschuwen voor een loonstop, maar je gebruikt per ongeluk het woord loonopschorting dan mag je vervolgens niet een loonstop doorvoeren.

Let op: sanctie voor jou als werkgever

Als de werknemer een WIA-uitkering gaat aanvragen dan gaat het UWV het re-integratiedossier beoordelen. Als dan blijkt dat de werknemer zich niet heeft gehouden aan zijn verplichtingen en jij daarvoor geen sanctie hebt opgelegd, dan loop je het risico je een loonsanctie opgelegd krijgt. Dit betekent dat je het loon van de werknemer langer moet doorbetalen.


Als je meer informatie wilt hebben over dit onderwerp of als je een andere arbeidsrechtelijke vraag hebt, neem dan contact op met één van onze specialisten: Elina Blaauboer of Ali Arslan

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Arslan & partners advocaten
 
helpt je graag verder.