Het overnametraject in 7 stappen

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

Wanneer je er als ondernemer voor kiest om je bedrijf te verkopen of juist om een bedrijf te kopen, doorloop je meestal de zeven stappen van een overnametraject. In deze blog worden de zeven stappen uit het overnametraject toegelicht.

Stap 1: eerste gesprekken

In de eerste fase van het overnametraject worden de eerste gesprekken gevoerd, waarbij partijen oriënterend met elkaar in gesprek gaan over een mogelijke (ver)koop van het bedrijf. Partijen spreken hierbij meestal voorafgaand aan de inhoudelijke gesprekken met elkaar af dat de bedrijfsgevoelige informatie die wordt gedeeld en het feit dat partijen met elkaar in gesprek zijn over een (eventuele) (ver)koop niet mag worden gedeeld met een derde partij. Dit leggen partijen vervolgens vast in een geheimhoudingsovereenkomst (Engelse term: Non-Disclosure Agreement (NDA)).

Soms wordt er door de verkopende partij ook informatie over het bedrijf verschaft door middel van een informatiememorandum (IM). Daarin staan vaak de diverse aspecten van het bedrijf opgenomen, zoals de financiële prestaties, de bezittingen en schulden, de operationele structuur, het intellectuele eigendom, de lopende juridische geschillen, en/of toekomstige vooruitzichten. Het doel van een informatiememorandum is om transparantie te bieden aan potentiële kopers, zodat zij een realistische waardering van het bedrijf kunnen maken.  

Stap 2: onderhandelingen

Als partijen hebben besloten tot (ver)koop van het bedrijf over te gaan, dan zullen zij beginnen met onderhandelen over een prijs en de voorwaarden waaronder het bedrijf zal worden verkocht. Ook de wijze van financiering door de koper zal worden besproken.

Stap 3: eerste bieding en/of een intentieovereenkomst

Het onderhandelen resulteert vaak in het doen van een eerste bieding (Engelse term: Non Binding Offer (NBO)) of in het vastleggen van de afspraken op hoofdlijnen in een intentieovereenkomst (Engelse term: Letter Of Intent (LOI)). In deze eerste bieding en/of intentieovereenkomst staan bepalingen opgenomen over bijvoorbeeld de exclusiviteit in de onderhandeling, het voornemen om aandelen of activa over te nemen, de huidige afspraken over de koopprijs en een bepaling over het verdere tijdsverloop.

Hoe dit document er uit ziet, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de wensen van de betrokken partijen. Soms worden de afspraken in de intentieovereenkomst nagenoeg volledig uitgekristalliseerd. In andere gevallen worden de afspraken in deze overeenkomst daarentegen slechts puntsgewijs opgenomen, zodat deze later nog kunnen worden aangepast en verfijnd.

Stap 4: due diligence onderzoek

Nadat de koper een eerste bieding heeft gedaan of nadat partijen een intentieovereenkomst hebben gesloten, verricht de koper (samen met haar adviseurs) een due diligence onderzoek (een “DD”). Een due diligence onderzoek is een bedrijfsonderzoek ter voorbereiding van de koop van het bedrijf. Bij de uitvoering van dit onderzoek controleren de adviseurs van de koper aan de hand van de door hun opgevraagde documenten en gegevens de boeken van het bedrijf. Deze documenten en gegevens worden vervolgens opgeslagen in een (virtuele) dataroom (Engelse term: Virtual Data Room (VDR)). Het due diligence onderzoek bestaat niet enkel uit het bestuderen van documenten en gegevens in de dataroom, maar ook uit interviews van het management en bezoeken aan vestigingen van het bedrijf

Een due diligence onderzoek kan worden uitgevoerd op verschillende aspecten van het bedrijf. De meest voorkomende due diligence onderzoeken zijn een financieel onderzoek, een fiscaal onderzoek en/of een juridisch onderzoek.

Het due diligence onderzoek heeft onder andere ten doel om:

  1. het bedrijf in kaart te brengen;
  2. de verkoopprijs (nader) te bepalen; en
  3. risico's te identificeren en te ontdekken (en zodoende de garanties en vrijwaringen mede te bepalen).

Stap 5: contracten

Koopovereenkomst

Tijdens of na het due diligence onderzoek beginnen de verdere onderhandelingen over de (ver)koop van het bedrijf, welke worden opgenomen in de koopovereenkomst (Engelse term: Share Purchase Agreement (SPA)). Dit is vaak een uitgebreid document met veel bijlagen, waarin alle afspraken volledig zijn uitgewerkt. De koopovereenkomst bevat in elk geval:

  1. de koopprijs en de wijze waarop deze wordt bepaald en betaald (bijvoorbeeld ineens of (deels) via een verkoperslening);
  2. eventuele opschortende voorwaarden (bijvoorbeeld de SER-meldingen of goedkeuring van de mededingingsautoriteiten of de ondernemingsraad);
  3. de hoogte en beperking van aansprakelijkheid, garanties en vrijwaringen; en
  4. een non-concurrentie-, geheimhouding- en een geschillenregeling.

Aandeelhoudersovereenkomst

Als een bedrijf (na de (ver)koop) meerdere aandeelhouders heeft, kan het nodig zijn dat de afspraken tussen de aandeelhouders nauwkeurig worden vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst.

Stap 6: signing & closing

Zodra alle documenten klaar zijn en aan alle voorwaarden is voldaan, vinden de ‘signing’ en ‘closing‘ plaats. Dit is het daadwerkelijke tekenen van alle documenten (signing) en het overdragen van de aandelen (bij de notaris) of de activa (closing). De overdracht vindt veelal plaats tegen betaling van (een deel van) de koopprijs, afhankelijk van wat partijen hebben afgesproken.

Stap 7: afronding

Na de signing en closing is de koper de nieuwe eigenaar van de aandelen of de activa van het bedrijf. Soms moeten er na de overname van het bedrijf nog de nodige praktische zaken geregeld worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de integratie van het bedrijf in een ander bedrijf, het informeren van klanten en relaties, etc.

Denk je erover na om je bedrijf te verkopen of juist een bedrijf te kopen? Neem dan contact op met een van onze specialisten Ali Arslan, Jelle Damstra, Hasan Kaya, Linzy Sieljes of Bowien Ravesteijn.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Bowien Ravesteijn
 
helpt je graag verder.