Bedrijfsovername: doe goed onderzoek en voorkom aansprakelijkheid
Ben je ondernemer en ben je van plan om een ander bedrijf over te nemen? Dan is het belangrijk om van tevoren een goed onderzoek te doen naar dat bedrijf. Doe je onvoldoende onderzoek naar het bedrijf dat je over wil nemen, dan kun je mogelijk aansprakelijk wordt gesteld als je bedrijf (mede) als gevolg van de overname failliet gaat. In dit blog leggen we uit hoe dat kan én hoe je kunt voorkomen dat je te maken krijgt met een (bestuurdersaansprakelijkheids-)claim.
Onderzoek
In het onderzoek wordt de financiële positie van het bedrijf in kaart gebracht, wordt er gekeken naar de arbeidsovereenkomsten en naar de belangrijkste contracten met klanten en leveranciers. Dit onderzoek is een uitgebreid boekenonderzoek en wordt ook wel een ‘due diligence’ onderzoek genoemd. Op die manier kan een goed beeld worden gevormd van de risico’s die aan de overname kleven. Dit beeld kan in de onderhandelingen worden meegenomen en mogelijk is een aanpassing van de koopprijs nodig of zijn er extra garanties en/of vrijwaringen nodig.
Soms wordt door een gebrek aan financiële middelen of bij een kleine, overzichtelijke overnamen zo’n onderzoek achterwege gelaten. Ook bij een ‘bekend’ bedrijf waar al lange tijd zaken mee gedaan worden, wordt regelmatig van dit onderzoek afgezien.
Toch zal je als koper voorzichtig moeten zijn met het niet doen van dit onderzoek. Ook bij een overzichtelijke overname of bij een bekend bedrijf zijn er zaken die je niet kent. Het onderzoek biedt hiervoor uitkomst.
De gevolgen van onvoldoende onderzoek
Als je het onderzoek niet doet, kan dat vervelende gevolgen hebben. Je kunt een kat in de zak kopen. of je kunt geen beroep meer doen op garanties die je in de koopovereenkomst hebt opgenomen. De overname brengt dan niet wat je ervan verwacht had en je bedrijf lijdt daardoor schade. Als de schade het gevolg is van het nalaten om een deugdelijke onderzoek te doen, dan kan dat als wanbeleid worden gezien en tot bestuurdersaansprakelijkheid leiden. Dit is sinds de jaren 90 van de vorige eeuw herhaaldelijk door de Ondernemingskamer vastgesteld. Is de schade zo groot, dat je bedrijf daardoor failliet gaat, dan kan de curator jou als bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade die je bedrijf heeft geleden. Het wanbeleid kan dan worden gezien als een belangrijke oorzaak van het faillissement.
Conclusie
Kortom, het is verstandig om als koper een goed onderzoek te doen naar een bedrijf dat je wil overnemen. Dit voorkomt dat je geen beroep meer kunt doen op bedongen garanties, maar ook dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die je door het niet doen van dat onderzoek hebt veroorzaakt.
Ben je van plan om een bedrijf over te nemen, of ben je benieuwd naar het onderzoek dat je in dat kader moet doen? Voorkom vervelende situaties en neem contact op met een van de specialisten van Arslan & partners, Jelle Damstra, Ali Arslan, Hasan Kaya of Linzy Sieljes.
Wil je meer te weten komen over bestuurdersaansprakelijkheid? Vergeet dan niet ons vorige artikel te lezen over de administratieplicht.