Alimentatie-indexering 2025: 6,5%

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

Partner- en kinderalimentatie wordt jaarlijks op grond van de wet geïndexeerd. Voor 2025 is het percentage door de Minister van Justitie en Veiligheid vastgesteld op 6,5%. Dit is sinds 1978 niet zo hoog geweest. De verhoging van de alimentatie als gevolg van de indexering gaat in op 1 januari 2025.

Verhoging alimentatie

Door de wettelijke indexering wordt de alimentatie jaarlijks verhoogd. Hierdoor stijgt de hoogte van de alimentatie steeds mee met de gemiddelde loonontwikkeling. De alimentatiebetaler moet dit hogere bedrag wel zelf doorvoeren. Omdat de indexering door de overheid bekend wordt gemaakt, hoeven ex-echtgenoten niet ieder jaar over de alimentatie te overleggen.

Is het verplicht om te indexeren?

De wet regelt dat alimentatie jaarlijks moet worden geïndexeerd. Het is mogelijk om in overleg andere afspraken te maken. Zijn er geen andere afspraken, dan geldt de wet en is indexering dus verplicht.

Bij kinderalimentatie speelt ook nog het volgende. Je kunt afspreken dat er niet wordt geïndexeerd, maar als de alimentatie daardoor niet meer voldoet aan het bedrag dat betaald moet worden volgens de wettelijke normen, dan geldt die afspraak niet. Bij kinderalimentatie wordt daarom niet vaak afgesproken om af te zien van indexering.

Indexering en alimentatieontvanger

Door de indexering wordt een hogere partneralimentatie ontvangen.  De alimentatieontvanger loopt hierdoor het risico minder of geen toeslagen meer te ontvangen. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk totaal netto minder geld ontvangt. Mocht dat zo zijn, dan kun je andere afspraken maken over de indexering. Let hier dus goed op.

Indexering en alimentatiebetaler

De alimentatiebetaler is verplicht om vanaf 1 januari 2025 een hogere alimentatie te betalen. De hogere alimentatie moet in beginsel ook worden betaald als het loon niet of met minder dan het percentage van de indexatie stijgt. Hierdoor kan het zijn dat de koopkracht van de alimentatiebetaler daalt.

In dat geval is het raadzaam een herberekening van de alimentatie te laten maken. Eventueel kun je daarna in overleg nieuwe afspraken maken over de alimentatie. Ook kan de alimentatiebetaler de rechter verzoeken de alimentatie te wijzigen als onderling overleg niet lukt. De rechter wijst dit verzoek alleen toe als de alimentatie door een wijziging van omstandigheden niet meer aan de wettelijke normen voldoet. Meestal is alleen de verhoging van de alimentatie door de wettelijke indexering niet voldoende voor de rechter om de alimentatie te wijzigen. Maar dat is wel helemaal afhankelijk van jouw situatie.

Indexering en ex-samenwoners

De indexering is geregeld in de wet. Voor kinderalimentatie bij ex-samenwoners geldt hetzelfde als bij gehuwden. Indexering moet worden toegepast.

Voor partneralimentatie ligt het anders. De wettelijke bepalingen die over partneralimentatie gaan, zijn niet van toepassing op ex-samenwoners. Dat betekent dat ex-samenwoners, als zij de alimentatie willen laten indexeren, dat onderling moeten afspreken en die afspraak moeten vastleggen.

Conclusie

In het kort:

  1. Heb je een echtscheidingsconvenant? Kijk of er afwijkende afspraken zijn gemaakt over de indexering.
  2. Zo niet, wees je er bewust van dat je vanaf 1 januari 2025 een hogere alimentatie moet betalen/ontvangen.
  3. Stijgt je loon met minder dan het indexeringspercentage? Overweeg dan om een actuele alimentatieberekening te laten maken.
  4. Maak eventueel nieuwe afspraken over de alimentatie of regel dit via de rechter.
  5. In alle gevallen is deskundige begeleiding nodig. Maak geen (afwijkende) afspraken op eigen houtje.

Mocht je hierover vragen hebben of de alimentatie opnieuw willen laten berekenen, laat je dan adviseren over de mogelijkheden door onze specialiste Colina Tjabringa.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Colina Tjabringa
 
helpt je graag verder.