Zonnepanelen: oplossingen voor gevolgen van natrekking
In het kader van de verduurzaming van de vastgoedpraktijk, spelen zonnepanelen een grote rol. De eigenaar van een pand kan zelf zonnepalen plaatsen (voor eigen gebruik of verhuur), maar het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen is een kostbare aangelegenheid en zeker niet voor iedere eigenaar weggelegd. Als een ander dan de eigenaar van het pand de investering doet voor het plaatsen van zonnepanelen (bijvoorbeeld de huurder), moet goed nagedacht worden over de juridische vastlegging.
Indien niets wordt vastgelegd, wordt de eigenaar van het pand namelijk ook eigenaar van de zonnepanelen door natrekking (via bestanddeelvorming), zowel bij geïntegreerde als losse zonnepanelen. Zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd kunnen immers niet zonder beschadiging van betekenis afgescheiden worden van het dak, zodat deze panelen een bestanddeel zijn van het dak. Losse zonnepanelen kunnen zonder beschadiging afgescheiden worden, maar kunnen mogelijk naar verkeersopvatting een bestanddeel zijn van het gebouw, omdat deze panelen dienstbaar zijn aan het gebouw.
Oplossingen voor de ongewenste gevolgen van de natrekking kunnen zijn: (i) het vestigen van opstalrechten (waarbij de natrekking wordt doorbroken), (ii) het vestigen van erfpachtrechten (waarbij niet de natrekking wordt doorbroken, maar wel het wegneemrecht ontstaat) of (iii) het wegneemrecht in huurovereenkomsten.