Nieuwe rapportageverplichting voor CO2-uitstoot
Sinds 1 juli 2024 hebben werkgevers met 100 of meer werknemers te maken met een nieuwe rapportageverplichting voor CO2-uitstoot. Dit is een direct gevolg van het klimaatakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt om de CO2-uitstoot te verminderen. Maar wat houdt deze nieuwe verplichting precies in en wat betekent dit voor jouw organisatie? Hieronder leggen we het aan je uit.
De rapportageverplichting werk gebonden personenmobiliteit
De nieuwe maatregel, genaamd de rapportageverplichting werk gebonden personenmobiliteit, vereist dat organisaties jaarlijks gegevens aanleveren over het woon-werkverkeer en zakelijke verkeer van hun werknemers. Dit betekent dat werkgevers moeten registreren hoeveel kilometers hun werknemers afleggen, zowel voor het dagelijks pendelen naar het werk als voor zakelijke reizen.
De te rapporteren gegevens moeten worden gespecificeerd naar type voertuig en type brandstof. Dit houdt in dat je niet alleen moet bijhouden hoeveel kilometers er worden gereden, maar ook met welk soort voertuig (bijvoorbeeld auto, fiets, openbaar vervoer) en welke brandstof (bijvoorbeeld benzine, diesel, elektrisch) er wordt gereden. Deze informatie moet ingevoerd worden in een digitaal formulier van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Na invoer van de gegevens, zal de RVO de CO2-uitstoot van jouw organisatie berekenen. Uit deze berekening volgt een rapportage die een overzicht geeft van alle ingevoerde gegevens en de bijbehorende CO2-uitstoot. Dit geeft jouw organisatie een helder beeld van de impact op het milieu van het woon-werkverkeer en zakelijke verkeer van jouw werknemers.
Indienen gegevens
Het is belangrijk om te weten dat de deadline voor het indienen van de gegevens elk jaar vóór 1 juli is. Voor de eerste keer moeten de gegevens over het jaar 2024 dus worden aangeleverd, uiterlijk op 30 juni 2025. Dit geeft organisaties een jaar de tijd om de benodigde gegevens te verzamelen en te registreren.
Deze verplichting om te rapporteren is een belangrijke stap om samen de CO2-uitstoot te verminderen. Het maakt ons bewust van hoe werkverkeer het milieu beïnvloedt. Hierdoor kunnen bedrijven betere keuzes maken om minder CO2 uit te stoten.
Bovenstaande is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst en biedt organisaties de kans om hun bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot inzichtelijk te maken. Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer weten? Lees de handreiking of neem contact op met Lot Hirdes of Hazal Cengiz.