Hoger beroep instellen tegen uitspraak van rechtbank
De termijn om hoger beroep in te stellen
Als je het niet eens bent met een vonnis van de rechtbank, dien je normaal gesproken binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak hoger beroep in te stellen. Soms weet je binnen die termijn echter nog niet (zeker) of je daadwerkelijk in hoger beroep wilt gaan. Wat je dan kunt overwegen is om zekerheidshalve toch hoger beroep in te stellen. Op die manier stel je namelijk de termijn veilig.
De aanvang van het hoger beroep
Voor het instellen van hoger beroep is enkel vereist dat een deurwaarder een dagvaarding betekent met de mededeling dat hoger beroep is ingesteld. De redenen waarom je het met het vonnis van de rechtbank niet eens bent, hoeven in die dagvaarding nog niet te worden vermeld. Dat mag (veel) later in een zogeheten memorie van grieven.
De datum waarop het gerechtshof de zaak in behandeling neemt
Op het moment je het hoger beroep instelt, kun je zelf kiezen op welke datum het gerechtshof de zaak voor het eerst gaat behandelen. Dat kan dus bijvoorbeeld meer dan een jaar zijn na het moment waarop de hoger beroepsdagvaarding is betekend. De hoger beroepsdagvaarding hoeft pas kort voor die zelfgekozen datum aan het gerechtshof te worden gestuurd.
De partij die in hoger beroep wordt gedagvaard, kan zich overigens wel tegen een al te lange termijn verzetten en ervoor zorgen dat het hof het hoger beroep eerder behandelt. Dit heeft mede ten doel om misbruik te voorkomen.
De kosten van het instellen van hogere beroep
De kosten voor het opstellen van de hoger beroepsdagvaarding zijn relatief laag, nu er heel weinig in staat.
Ook zorgt het instellen van het hoger beroep zelf er nog niet voor dat er griffierecht aan het hof moet worden betaald. Dat hoeft namelijk pas nadat de hoger beroepsdagvaarding bij het hof is ingediend.
Dus altijd hoger beroep instellen?
Gelet op het voorgaande lijkt het dus verstandig om bij twijfel voor de zekerheid altijd een hoger beroepsdagvaarding te laten betekenen. Dat is echter niet zo. Als er nadat een hoger beroepsdagvaarding is uitgebracht, toch voor wordt gekozen om van het hoger beroep af te zien, is het hoger beroep niet per definitie voorbij. Degene die de hoger beroepsdagvaarding ontving, kan er dan namelijk voor kiezen om de dagvaarding alsnog zelf bij het hof in te dienen. Dat kan diegene doen om ervoor te zorgen dat een proceskostenvergoeding wordt toegekend aan diegene die in hoger beroep werd gedagvaard. Een reden kan echter ook zijn om ervoor te zorgen dat de kwestie alsnog inhoudelijk wordt behandeld.
Door hoger beroep in te stellen, krijgt de partij die wordt gedagvaard namelijk een soort verlengde mogelijkheid om zelf in hoger beroep te gaan. En die termijn is dan dus langer dan de 3 maanden die normaal gesproken geldt. Dat kan – zeker als een vonnis in de kern positief is – behoorlijk nadelig zijn.
Gelet op het voorgaande is het dus verstandig om niet zomaar klakkeloos tot het instellen van hoger beroep over te gaan en er goed over na te denken of dat ook echt verstandig is.