De legitieme portie

Een ouder kan zijn kind onterven. Als die ouder vervolgens overlijdt, kan het kind toch een deel van de erfenis opeisen. Dat deel heet de legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het wettelijke erfdeel van het kind en is een geldvordering.

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen. Het onterfde kind bepaalt of hij aanspraak maakt op de legitieme portie. En als er nog een andere ouder is die nog wel leeft, dan is bij de wettelijke verdeling de legitieme portie pas opeisbaar na het overlijden van die langstlevende ouder. Het onterfde kind moet binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder aanspraak maken op zijn legitieme portie.

Om de legitieme portie te berekenen, is informatie nodig. Die informatie moet door de erfgenamen verstrekt worden. Als er een executeur is benoemd, moet de executeur die informatie geven. Als de erfgenamen of de executeur de benodigde informatie niet (willen) geven, dan kan dat via een gerechtelijke procedure afgedwongen worden.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het recht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertises regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

No items found.
Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Colina Tjabringa
 
helpt je graag verder.