Mediation? Dat doen wij ook
De tijd dat men dacht dat mediation iets voor softies was, is definitief voorbij. Mediation wint in de zakelijke wereld nog steeds terrein als alternatief voor een gang naar de rechter.
Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen de twee voor je op een rij:
- In mediation zoeken/vinden partijen zelf (met behulp van een mediator) een oplossing voor hun geschil. Jullie bepalen dus zelf de uitkomsten zijn niet ‘overgeleverd’ aan het oordeel van een rechter.
- In mediation kun je ook niet-juridische geschilpunten samen regelen. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over hoe je met elkaar om gaat, of hoe je bepaalde praktische zaken regelt. In mediation is dus maatwerk mogelijk.
- Een mediationtraject leidt (vaak) tot een snelle oplossing. Procedures bij de rechtbank kunnen veel tijd kosten en gedurende langere tijd de nodige onzekerheid voor partijen opleveren.
- Een mediatontraject zorgt vaak voor behoud van relaties of een goede en zorgvuldige beëindiging daarvan. Dit komt doordat je met elkaar in gesprek bent en echt naar elkaar luistert in plaats van dat je in een procedure tegenover elkaar staat.
Ten slotte zie je dat rechters steeds vaker aansturen op mediation. Het is vrij frustrerend om door de rechter te worden ‘doorgewezen’ naar mediation. Daarom is het aan te raden om mediation te overwegen voordat je naar de rechter gaat. Arslan & partners advocaten biedt ook mediation aan.
Arbeidsmediation
Arbeidsgeschillen zijn bij uitstek geschikt voor mediation. Soms is mediation zelfs bijna een ‘verplichte’ tussenstap in een dossier. Ook adviseren bedrijfsartsen vaak om een mediator in te schakelen. Zo’n advies mag je als werkgever niet te gemakkelijk naast je neerleggen.
Denk niet dat mediation alleen maar kan gaan over herstel van de arbeidsverhoudingen. Vaak wordt juist in mediation uitgesproken dat partijen afscheid van elkaar wensen te nemen. Tijdens mediation kun je daarover afspraken maken en die vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Wij kunnen dat proces deskundig en onpartijdig begeleiden.
Familiemediation
Ook bij familiegeschillen wordt mediation vaak ingezet. Het gaat dan meestal om een echtscheiding of beëindiging samenwoning. Maar ook discussies die na de echtscheiding spelen, bijvoorbeeld over alimentatie of omgang, kunnen heel goed in een mediation opgelost worden. Ouders moeten vaak met elkaar verder vanwege de kinderen. Juist daarom is het belangrijk om samen om de tafel te gaan en samen naar een oplossing te zoeken, in plaats van het op een vechtscheiding te laten uitlopen.
Een familiemediator geeft de (juridische) informatie die nodig is en begeleidt het proces deskundig en onpartijdig, zodat jullie samen de afspraken kunnen maken die passen bij jullie situatie. Deze afspraken leggen wij ook vast voor jullie. En bij een echtscheiding regelen wij voor jullie de echtscheiding via de rechtbank.
Nogmaals in het kort: waarom mediation?
- Jullie kiezen zelf de oplossing, in plaats van dat je moet afwachten wat een rechter beslist.
- De oplossing is er vaak sneller dan een beslissing van de rechter.
- Als je nog met elkaar verder moet, is het beter voor de onderlinge communicatie.
- In mediation kan meer geregeld worden dan in een procedure bij de rechter.
Onze mediators zijn MfN-gecertificeerd
- Colina Tjabringa (familiemediation)
- Lot Hirdes (arbeidsmediation)
Heb je vragen over mediation? Wij beantwoorden ze graag!