Event
18.12.2023
Geschreven door:
Bowien Ravesteijn

Verrekening van te veel opgenomen vakantie-uren bij einde dienstverband

Wanneer een dienstverband tussen een werkgever en een werknemer eindigt, is de werkgever bij het einde van het dienstverband bevoegd om vorderingen op de werknemer te verrekenen met het nog uit te betalen loon. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in het geval dat een werknemer te veel vakantiedagen heeft opgenomen. De werkgever kan dan dit bedrag in mindering brengen op de laatste loonbetaling van het dienstverband. In deze blog wordt het relevante onderdeel uit de uitspraak van de rechtbank toegelicht, waarin de bevoegdheid van de werkgever tot verrekening van vakantie-uren bevestigd.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Wat was er aan de hand?

Werknemer was tot 1 september 2022 als docent in dienst bij werkgever, een Scholengemeenschap voor het Voortgezet Onderwijs. Bij het opnemen van haar vakantie-uren is werknemer gehouden aan de voorgeschreven vakantieperioden die gelden voor docenten. Nadat werknemer in de maand augustus vakantie heeft opgenomen, is het dienstverband per 1 september 2022 beëindigd. Meer relevante feiten voor de uitspraak van de kantonrechter zijn:

  • Een schooljaar loopt van 1 augustus tot 31 juli van het daaropvolgende kalenderjaar.
  • Aangezien het dienstverband van werknemer per 1 september eindigt, is volgens de toepasselijke CAO de regeling voor het berekenen van vakantiedagen van docenten die slechts een gedeelte van het schooljaar in dienst zijn van toepassing.
  • Aan de hand van deze berekening heeft de werkgever vastgesteld dat de werknemer 14,25 uur (€ 3.765,11 bruto) te veel aan vakantiedagen heeft opgenomen voor het schooljaar 2022/2023.
  • Werkgever brengt daarom een bedrag van € 3.765,11 in mindering op de laatste loonbetaling van het dienstverband van de werknemer.
  • Werknemer is hier niet mee eens en start een procedure bij de rechtbank.
Het oordeel van de kantonrechter

De werknemer stelt dat de verrekening van de te veel opgenomen vakantie-uren in strijd is met het goed werkgeverschap en/of de eisen van redelijkheid en billijkheid. Dit standpunt is volgens de kantonrechter onjuist. De schoolvakanties zijn door middel van een ministeriële regeling vastgesteld, waardoor zowel de werknemer als de werkgever verbonden zijn aan deze perioden, zoals de zomervakantie.

  • Van de werkgever kan niet worden verlangd dat zij de werknemer in de maand augustus, tijdens de zomervakantie, in de gelegenheid zou stellen haar werkzaamheden te verrichten. Er wordt in deze periode simpelweg geen les gegeven, wat het uitvoeren van de werkzaamheden niet mogelijk maakt.
  • Werkgever heeft de werknemer bij de opzegging van het dienstverband, tegen een andere datum dan het reguliere einde van het schooljaar, ook gewezen op het feit dat de te veel opgenomen vakantiedagen nog zouden worden verrekend.
  • Werkgever handelt volgens de kantonrechter daarom niet in strijd met het goed werkgeverschap en/of de eisen van de redelijkheid en billijkheid.
  • Het verzoek van werknemer wordt door de kantonrechter afgewezen.

Een werkgever kan dus te veel opgenomen vakantie- en/of verlofuren aan het einde van het dienstverband met haar werknemer in mindering brengen op de laatste loonbetaling van het dienstverband van deze werknemer. Mocht je hier nog verdere vragen over hebben, dan helpen Lot Hirdes, Ali Arslan en Bowien Ravesteijn je graag.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
08.05.2024
Het periodiek verrekenbeding is niet uitgevoerd. Wat nu?

Wat is een periodiek verrekenbeding? Het periodiek verrekenbeding is een afspraak die partners kunnen vastleggen in hun huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, waarin zij de verrekening van inkomen en vermogen regelen. Het is een veel gekozen afspraak, die bij een scheiding vaak voor discussies zorgt. In dit artikel leggen wij uit wat een periodiek verrekenbeding precies is en hoe het werkt.

Blog
06.05.2024
Moet je als werkgever instemmen met beëindiging op verzoek van een langdurig zieke werknemer?

In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat een werkgever vanwege goed werkgeverschap is gehouden in te stemmen met een beëindigingsvoorstel van de werknemer bij een zogenaamd ‘slapend dienstverband’. Dit wordt de Xella-norm genoemd. Een werkgever is niet gehouden in te stemmen met het voorstel als een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft. Onlangs oordeelde de Hoge Raad op welk moment beoordeeld wordt of een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft.

Nieuws
Overnamenieuws! Trans-Com verkocht aan Dubbeldam Holding

Het Harderwijkse bedrijf Trans-Com is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van producten voor de inzameling, overslag en transport van grondstoffen en afvalstromen. De afgelopen decennia heeft Leen Wijnbergen Trans-Com opgebouwd tot de onderneming die er nu staat. Na ruim 20 jaar neemt Leen Wijnbergen afscheid als aandeelhouder en bestuurder van Trans-Com en draagt het stokje over aan Dubbeldam Holding. Met deze overname versterkt Dubbeldam haar positie binnen de industriële sector. De overname is afgelopen dinsdag met succes afgerond, waarmee wij alle partijen van harte feliciteren. Wij wensen Dubbeldamgroep veel succes met het verder uitbouwen van de onderneming.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Bowien Ravesteijn helpt je graag verder.