Event
11.12.2023
Geschreven door:
Bowien Ravesteijn

De geldigheid van het boetebeding in een vaststellings­overeenkomst

Wanneer een werkgever en een werknemer een afspraak hebben gemaakt en een van de partijen komt deze afspraak niet na, kan de andere partij schade lijden. Een snelle manier om toekomstige schade te kunnen verhalen op de andere partij is door een boetebeding op te nemen en deze te koppelen aan de afspraak. De werking van dit boetebeding in een vaststellingsovereenkomst is onlangs door de kantonrechter erkend. In deze blog wordt verder in gegaan op de werking van het boetebeding in een vaststellingsovereenkomst.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Boetebeding in een vaststellingsovereenkomst

Partijen kunnen bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst ervoor kiezen om een boetebeding op te nemen. Dit beding geeft een partij een extra prikkel om zich aan deze afspraken te houden. Wanneer een van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, is deze partij door middel van het boetebeding een direct opeisbare boete verschuldigd.

  • Het opnemen van een boetebeding vereenvoudigt het proces om de geleden schade te verhalen op de partij die zich niet aan de afspraken houdt.
  • In het geval dat er geen boetebeding in de vaststellingsovereenkomst zou zijn opgenomen, kan de geleden schade pas worden verhaald op de andere partij nadat deze schade door de rechter is vastgesteld.
  • Het opnemen van een boetebeding bespaart dus tijd en kosten.
Recent voorbeeld in de rechtspraak

Onlangs heeft de rechtbank geoordeeld over de werking van een boetebeding in de vaststellingsovereenkomst bij een geschil tussen voormalig werkgever en voormalig werknemer1. In de vaststellingsovereenkomst tussen deze partijen was het navolgende beding opgenomen:

“[werknemer] confirms that at the time of signing of this Termination Agreement he has not accepted any other employment or paid work and does not have any prospect of such employment or paid work. He understands that this information is crucial for [werkgever]’s willingness to agree upon this Termination Agreement. Should [werknemer] turn out to have had any prospect of the aforesaid employment or paid work at the time of signing this Termination Agreement, [werkgever] will be entitled to an immediately due and payable penalty of € 25,000 and hold [werknemer] liable for any and all (additional) damages incurred”

Kort gezegd houdt dit beding in dat de werknemer ten tijde van het ondertekenen geen ander werk mag hebben of uitzicht op ander werk mag hebben. Als dit wel het geval is, geldt dat de werknemer een boete van € 25.000,00 moet betalen aan werkgever. Uit de feiten in deze casus bleek dat de werknemer uitzicht had op werk ten tijde van de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst. De kantonrechter heeft daarom de werknemer veroordeeld tot het betalen van de boete. Hiermee heeft de kantonrechter de geldigheid van het boetebeding in de vaststellingsovereenkomst erkend.

Het is dus raadzaam om een boetebeding aan je afspraken in de vaststellingsovereenkomst te koppelen. Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen of het beoordelen van een boetebeding, neem dan contact op met Lot Hirdes, Ali Arslan of Bowien Ravesteijn.

1 Rechtbank 5 juli 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:3330.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
15-.05.2024
Mag ik de sloten van het pand vervangen als mijn huurder een huurachterstand heeft?

Helaas komt het geregeld voor: een huurder die een (forse) huurachterstand heeft. Wij spreken regelmatig verhuurders die zich afvragen of zij in zo’n situatie de sloten van het pand mogen vervangen. Onlangs heeft de Hoge Raad een interessante uitspraak gedaan over dit onderwerp. In dit artikel lichten we de uitspraak van de Hoge Raad toe.

Blog
08.05.2024
Het periodiek verrekenbeding is niet uitgevoerd. Wat nu?

Wat is een periodiek verrekenbeding? Het periodiek verrekenbeding is een afspraak die partners kunnen vastleggen in hun huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, waarin zij de verrekening van inkomen en vermogen regelen. Het is een veel gekozen afspraak, die bij een scheiding vaak voor discussies zorgt. In dit artikel leggen wij uit wat een periodiek verrekenbeding precies is en hoe het werkt.

Blog
06.05.2024
Moet je als werkgever instemmen met beëindiging op verzoek van een langdurig zieke werknemer?

In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat een werkgever vanwege goed werkgeverschap is gehouden in te stemmen met een beëindigingsvoorstel van de werknemer bij een zogenaamd ‘slapend dienstverband’. Dit wordt de Xella-norm genoemd. Een werkgever is niet gehouden in te stemmen met het voorstel als een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft. Onlangs oordeelde de Hoge Raad op welk moment beoordeeld wordt of een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Bowien Ravesteijn helpt je graag verder.