Event
01.12.2023
Geschreven door:
Jelle Damstra

Niet voorzien in de financierings­­behoefte bij aanvang van onderneming levert een risico op voor bestuurders­­aansprakelijkheid bij faillissement

Recent hebben wij met succes bestuurders bijgestaan in een bestuurdersaansprakelijkheidsprocedure die was ingesteld door de curator. Alle vorderingen van de curator zijn afgewezen. De curator had alle denkbare gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid aangevoerd. Eén van die gronden was bijzonder en die willen wij in deze bijdrage uitlichten: het bij aanvang van de onderneming niet kunnen voldoen aan de financieringsbehoefte van de onderneming.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Curator's verwijt en succesvolle betwisting

Het verwijt dat de curator de bestuurders op dit punt maakte was dat zij met de activiteiten van de onderneming zouden zijn gestart, terwijl bekend had moeten zijn dat er van meet af aan sprake zou zijn van een aanzienlijk liquiditeitstekort. De curator vond dat de bestuurders om die reden hadden moeten weten dat niet aan de financieringsbehoefte van de onderneming kon worden voldaan. Dit punt werd echter door ons met succes betwist.

Onbehoorlijk bestuur en juridische overwegingen

De curator stelde namelijk dat het starten van een onderneming zonder deugdelijke financiering kennelijk onbehoorlijk bestuur in de zin van artikel 2:248 lid 1 BW oplevert. Het faillissement zou dan van aanvang af voorzienbaar zijn. Een vergelijkbare situatie is eerder in de jurisprudentie ook al aan de orde geweest. Het antwoord op de vraag of er in die situatie sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid wordt beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval.

Basisprincipes: deugdelijke financiering bij start.

In de basis geldt dat een onderneming zal moeten starten met een deugdelijke financiering. Vrijwel elke onderneming heeft bij aanvang geld nodig om te investeren. Ook zal de onderneming voldoende werkkapitaal moeten hebben om de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. De omzet en vooral winst komen meestal pas later.

Belang van voorzien in financieringsbehoefte

Als bij de onderneming bij de start van haar activiteiten bekend was dat sprake zou zijn van een aanzienlijke financieringsbehoefte, dan is het voor het bestuur van belang dat in die behoefte wordt voorzien. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als er sprake is van een kapitaalintensieve onderneming waar na de start van de activiteiten veel in moet worden geïnvesteerd en dat pas later geld wordt verdiend. In dat soort situaties zal het bestuur in die behoefte moeten voorzien door bijvoorbeeld de onderneming van voldoende investeringskapitaal te voorzien. Doet het bestuur dat niet dan is een faillissement vrijwel onvermijdelijk en dat zal de bestuurders worden aangerekend.

Diverse financieringsmogelijkheden

Hoe in de financieringsbehoefte kan worden voorzien, moet per situatie worden beoordeeld. Het kan op vele manieren: bancaire financiering, aandeelhoudersleningen, kapitaalstortingen, leverancierskrediet. Als op deze manier voldoende geld beschikbaar wordt gesteld en daarmee in de financieringsbehoefte wordt voorzien, dan kan de bestuurder daarover geen verwijt worden gemaakt. Ook als de onderneming uiteindelijk failliet gaat.

Voorzichtigheid geboden: risico's van financiering door crediteuren

Het is overigens van belang dat er daadwerkelijk en met financiering van buitenaf in de financieringsbehoefte wordt voorzien. Doet de bestuurder dat door lopende schulden niet te betalen – dat noemen we financiering door crediteuren – dan neem je als bestuurder een groot risico. Het spreekt voor zich dat je als bestuurder niet je onderneming kunt financieren door de schuldeisers onbetaald te laten.

Advies voor ondernemers

Heb je plannen om een onderneming te starten, dan is dus het voorzien in de financieringsbehoefte één van de belangrijke punten en ook de wijze waarop dit gebeurt. Laat je daarover tijdig adviseren en vermijdt onnodige risico’s. Neem contact op met onze specialisten Jelle Damstra, Hasan Kaya en Ali Arslan.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
15-.05.2024
Mag ik de sloten van het pand vervangen als mijn huurder een huurachterstand heeft?

Helaas komt het geregeld voor: een huurder die een (forse) huurachterstand heeft. Wij spreken regelmatig verhuurders die zich afvragen of zij in zo’n situatie de sloten van het pand mogen vervangen. Onlangs heeft de Hoge Raad een interessante uitspraak gedaan over dit onderwerp. In dit artikel lichten we de uitspraak van de Hoge Raad toe.

Blog
08.05.2024
Het periodiek verrekenbeding is niet uitgevoerd. Wat nu?

Wat is een periodiek verrekenbeding? Het periodiek verrekenbeding is een afspraak die partners kunnen vastleggen in hun huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, waarin zij de verrekening van inkomen en vermogen regelen. Het is een veel gekozen afspraak, die bij een scheiding vaak voor discussies zorgt. In dit artikel leggen wij uit wat een periodiek verrekenbeding precies is en hoe het werkt.

Blog
06.05.2024
Moet je als werkgever instemmen met beëindiging op verzoek van een langdurig zieke werknemer?

In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat een werkgever vanwege goed werkgeverschap is gehouden in te stemmen met een beëindigingsvoorstel van de werknemer bij een zogenaamd ‘slapend dienstverband’. Dit wordt de Xella-norm genoemd. Een werkgever is niet gehouden in te stemmen met het voorstel als een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft. Onlangs oordeelde de Hoge Raad op welk moment beoordeeld wordt of een werkgever een gerechtvaardigd belang heeft.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Jelle Damstra helpt je graag verder.