Event
28.08.2024
Geschreven door:
Dijle Şimşek

Proceskostenveroordelingen in het familierecht: wat je moet weten

In het familierecht komen vaak gevoelige zaken aan de orde, zoals echtscheidingen, alimentatiezaken, omgangszaken en verdeling van vermogen. Een belangrijk punt dat veel mensen zich afvragen is wie uiteindelijk de proceskosten betaalt. Proceskosten zijn kosten die je maakt om de procedure te kunnen voeren. Je kunt hierbij denken aan advocaatkosten, griffierechten en bijvoorbeeld deurwaarderskosten

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Regelmatig worden wij in familierechtzaken door cliënten benaderd met de vraag of deze kosten verhaald kunnen worden op de wederpartij. Hieronder leggen wij uit hoe het zit met de proceskosten binnen het familierecht.

Hoe werkt de proceskostenveroordeling in civiele zaken

In civiele zaken buiten het familierecht is het vaak zo dat de partij die in het ongelijk wordt gesteld, in de kosten wordt veroordeeld. De winnende partij kan dan onder meer (een deel van) de advocaatkosten verhalen op de (grotendeels) verliezende partij.

Hoe werkt de proceskostenveroordeling in het familierecht?

Bij familierechtelijke zaken verloopt de proceskostenveroordeling net iets anders dan in vele civiele rechtszaken. In familierechtelijke zaken wijkt de rechter bijna altijd af van de gebruikelijke regel dat de verliezende partij de proceskosten moet betalen. In deze zaken worden de proceskosten bijna altijd ‘gecompenseerd’, wat betekent dat iedere partij de eigen kosten draagt.

De reden is dat familierechtelijke kwesties vaak persoonlijke en emotionele elementen bevatten. In het familierecht is het uitgangspunt dat er vaak geen ‘winnaar’ of ‘verliezer’ is. En partijen moeten vaak nog verder met elkaar, omdat zij samen ook ouders zijn van hun kinderen. De relatie staat vaak al onder spanning, en een proceskostenveroordeling kan de verhoudingen verder op scherp zetten en bemoeilijken. Daarom geldt in familierechtelijke zaken doorgaans de regel dat elke partij de eigen proceskosten draagt, om verdere verslechtering van de verhoudingen te voorkomen.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn bepaalde uitzonderingen waarin de rechter kan afwijken van de gebruikelijke compensatieregel, en toch één van de partijen kan verplichten om (een deel van) de proceskosten van de andere partij te betalen.

Eén van de situaties waarin dit kan is ‘het nodeloos in rechte betrekken van de wederpartij’, dus als er geen goede reden is om een procedure te beginnen. Een ander voorbeeld is een onredelijke proceshouding; bijvoorbeeld wanneer een partij de procedure onnodig vertraagt of bemoeilijkt, waardoor de andere partij extra kosten moet maken. Of wanneer een partij zijn/haar verzoek niet of onvoldoende onderbouwt. Dit zien we bij alimentatiezaken soms gebeuren. Maar hoe dan ook: een proceskostenveroordeling in familierechtzaken is nog steeds een uitzondering.

Vragen?

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met Colina Tjabringa of Dijle Şimşek.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
28.08.2024
Proceskostenveroordelingen in het familierecht: wat je moet weten

In het familierecht komen vaak gevoelige zaken aan de orde, zoals echtscheidingen, alimentatiezaken, omgangszaken en verdeling van vermogen. Een belangrijk punt dat veel mensen zich afvragen is wie uiteindelijk de proceskosten betaalt. Proceskosten zijn kosten die je maakt om de procedure te kunnen voeren. Je kunt hierbij denken aan advocaatkosten, griffierechten en bijvoorbeeld deurwaarderskosten

Blog
26.08.2024
Tips voor de minderheidsaandeelhouder

Als minderheidsaandeelhouder heb je een belangrijke rol binnen een onderneming, maar het kan soms lastig zijn om je stem gehoord te krijgen en je belangen te beschermen. Minderheidsaandeelhouders bezitten een kleiner percentage van de aandelen en hebben daardoor minder invloed op de besluitvorming binnen de onderneming. In dit artikel bespreken we de positie van de minderheidsaandeelhouder en geven we twee essentiële tips om je rechten en belangen te beschermen.

Blog
22.08.2024
Kinderalimentatie of kinderrekening: wat je moet weten

Bij een echtscheiding of een relatiebreuk waarbij de ouders gezamenlijk gezag hebben over minderjarige kinderen, is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarin moeten verplicht afspraken gemaakt worden over de betaling van de kosten van de kinderen. Meestal gaat het dan om kinderalimentatie. Dit is vaak een discussiepunt. Ouders kunnen namelijk ook kiezen voor een kinderrekening in plaats van kinderalimentatie. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe een kinderrekening werkt. In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn van een kinderrekening ten opzichte van kinderalimentatie, en welke punten van belang kunnen zijn bij het maken van een keuze.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Dijle Şimşek helpt je graag verder.